Piyasaların ateşine yürek dayanmıyor. Doların rekorlarına artık alıştık, ancak arkadan gelen daha byük bir felaket var: Euro.
Euro dün akşam 31 lirayı geçti, önceki gün 1930 doların eşiğine kadar gerileyen ons altın ise 1970 doların eşiğine sıçradı. Sadece euro ve altın değil, dünya borsaları ve bu arada Borsa İstanbul’da da dün akşam yükseliş vardı. Dün ne oldu?
Soydan’ın yazısının ilgili bölömleri şöyle:
“Dün akşam Türkiye saatiyle 16:30’da Amerika’nın tüketici enflasyonu açıklandı. Yıllık enflasyonun yüzde 3.3’e gerilemesi bekleniyordu, yüzde 3.2’ye geriledi. Asıl, Fed’in (Amerikan Merkez Bankası) faiz politikasını oluştururken yakından izlediği çekirdek enflasyon (gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen, mevsimsel ve konjonktürel gelişmelerden etkilenmeyen enflasyon) yıllıkta yüzde 4.1 beklenirken yüzde 4, aylıkta yüzde 0.3 beklenirken yüzde 0.2 olarak açıklandı.
Enflasyonun beklenenden de fazla gerilemesi “Fed artık faiz artırımı yapmaz; gelecek yıl da enflasyon gerileyince faiz indirimlerine başlar” beklentisine yol açtı. İşte euro, altın ve borsalar bu beklentiyle yükseldi.
ABD ENFLASYONU DÜŞÜK GELİNCE ALTIN YÜKSELDİ, DOLAR DÜŞTÜ
Geçen yıl Fed, Amerika’da yüzde 10’un eşiğine kadar yükselerek son 40 yılın zirvesini gören enflasyonu bastırabilmek için arka arkaya faiz artırımları yapmıştı. Faiz artırımları altın ve euronun görülmedik seviyelere gerilemesine, Amerikan borsalarının ise ayı piyasaya girmesine yol açmıştı (Kripto paraların “kış”a girmesinin sebebi de oydu.) Zira faiz artırımları dolara ve dolar cinsinden varlıklara yarıyor.
Nitekim doların altı güçlü para karşısındaki değerini izleyen dolar endeksi geçen yıl son 21 yılın zirvesine yükselmişti. Bu arada euro da yıllar sonra dolardan daha değersiz bir para birimi haline gelmişti.
Temel dinamik şöyle: Fed’in sıkı para politikası dolara yarıyor, dolar dışındaki varlıkları zayıflatıyor. Bunun tersi de doğru, Fed’in gevşek para politikası dolar dışındaki varlıklara yarıyor, dolara yaramıyor.
Dün akşam euro, altın ve borsalarda yaşanan yükselişin arkasındaki temel dinamik işte buydu.”